Stora prisutslag på lågt värderad marknad

Publisert: 16.07.2015 av Reidar Nervik  

Under perioden 16 till 26 juni 2015 var skillnaden mellan lägsta och högsta omsättning på leveranskontrakt för år 2016 nästan 2 euro/MWh, eller cirka 1,8 öre/kWh. Priserna steg. Detta är en stor prisförändring på kort tid.

Om man är i en position att fatta beslut om prisförsäkring kan man uppleva att man får marknaden emot sig.

Varför dessa stora utslag?

Vad beror egentligen denna prisökning på? Faktorer som kan driva upp priset på dagens marknad är alltid först och främst knutna till varsel på lång sikt, och en torr väderprognos var den utlösande faktorn. Samtidigt har nya utspel från producenterna gett signaler om att de finner de långsiktiga priserna mindre intressanta för investering i ny produktionskapacitet. Statkraft har gett upp planerna om en vindkraftspark på Fosen, medan de svenska kärnkraftsleverantörerna varslar om att de vill avsluta produktionen vid några av sina verk.

Den långsiktiga och intressanta iakttagelsen man kan göra, mot bakgrund av dessa utspel, är huruvida det kommer att etableras ett prisgolv där vi nu ser prisnivån på de långsiktiga kontrakten.

Om vi återigen riktar blicken mot rörelserna på marknaden, kommer storleken på prisutslaget också påverkas av hur aktörerna agerar. På en stigande marknad kommer fortfarande fler köpare ansluta sig, med stöd i sina etablerade ramverk för handel. Detta gör att prisrörelserna ökar, och samma fenomen kommer uppstå när priserna faller.

Vad händer nu?

Efter pristoppen 26 juni 2015 har priserna fallit igen, men ligger fortfarande en bit över botten vi nådde den 16 juni 2015.

I samråd med leverantörens förvaltare kommer VENI Energi ta ställning till hur man ska agera under liknande prisrörelser. I och med att det är svårt att vara säker på vilken nivå man ser framöver, är den viktigaste fördelen med att förvalta en stor volym att man kan sprida köpen över flera affärer.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail