Elcertifikatsförordningen har gjort Sverige till den största vindkraftsproducenten i Skandinavien
Med den svensk-norska elcertifikatsförordningen har Sverige gått om danskarna som den största vindkraftsproducenten i Skandinavien. Under 2015 motsvarar handeln av elcertifikat 8,8 % (14,3 % i Sverige) av den förbrukade elektriciteten. Nästa år ökar denna kvot till 10,8% (14,4 % i Sverige).
Förordningens målsättning är att säkerställa 26,4 TWh ny förnybar energiproduktion innan slutet av 2020. Från och med den 1 juli 2015 har det i elcertifikatssystemet godkänts och antagits en årsproduktion på 12,5 TWh. Av detta produceras 10,4 TWh I Sverige och 2,1 TWh I Norge, enligt siffror från NVE och Energimyndigheten.
På grund av skillnaderna av i ramvillkoren för Norge och Sverige blir därmed huvuddelen av resurserna från certifikatsförordningen investerade i Sverige. Den svenska vindkraftsproduktionen har varit större än Danmarks varje månad från juni 2014 till juli 2015 rapporterar Sysla Grønn, på bakgrund av siffror hämtade från SCB.
Avtalet som har ingåtts förpliktigar konsumenterna att köpa elcertifikat fram till 2035. Kvotplikten är högst under 2020 då den ska motsvara 18,3 % (19,5 % i Sverige) av den underliggande förbrukningen.
Det råder delade meningar om den svensk-norska elcertifikatsförordningen, men så länge som den består kommer dent vara en obligatorisk lagstadgad del av energihandeln. För VENI Energi Services är detta ett av elementen som följs upp och kontrolleras I samköpsportföljerna på kundernas vägnar. Översikt och granskning av denna marknad kommer vara extra viktig under de kommande åren, då kvotplikten stiger när elcertifikaten utgör en större andel av elkostnaderna.
VENI Energirevision upplever att fler kunder vill ha regelbunden granskning
Energirevision har med åren blivit mer och mer intressant både för energikrävande företag och för mindre konsumenter. Vi upplever nu i mycket större grad än tidigare att kunderna kommer tillbaka för vår kompetens och erfarenhet. Vi har genom åren utfört många viktiga uppdrag och hjälpt olika företag. De har upplevt att vår granskning har gett betydligt lägre elkostnader, samt trygghet i och med vetskapen att de betalar rätt. Energilagen ändras varje år och vi ser hela tiden till att hålla oss uppdaterade.
El kan vara en stor kostnad för ett företag och det är därför viktigt att veta att man inte kastar pengar i sjön, utan betalar rätt till sin elleverantör. Det finns en del avgifter som kunden ansvarar för att de är korrekta. Därför kan man ibland inte belasta elleverantörerna för eventuella felaktigheter.
Enligt vår erfarenhet kan felaktigheter uppstå utan att kunderna är medvetna om det, beroende på olika faktorer hos både leverantör och konsument.
Det blir mer och mer vanligt att kunderna kontaktar oss för en ny granskning ungefär vart tredje år. De slipper därmed ägna tid och resurser åt det som vi kan bättre och kan istället ägna sig åt annat, bara där finns det ju pengar att spara.
Vår kundkrets ökar för varje år och likaså vår kompetens, och vi kan klart och tydligt se att den här tjänsten blir mer och mer attraktiv för företag i Sverige och Norge.